Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон няма допълнителни средства за отбрана

Снимка: www.army.mod.uk

Министерството на финансите на Великобритания сигнализира, че няма допълнителни пари за отбрана, въпреки че признава спешната необходимост от превъоръжаване след старта на войната на Русия в Украйна, заявиха източници от отбраната.

Скай нюз цитира източници на отбраната, че Великобритания няма да бъде в състояние да предложи достатъчен брой добре оборудвани войници каквито са очакванията на съюзниците от НАТО за новата голяма военна структура на блока.

Източниците се позовават на липсата на нови средства, което се опасяват, че така нареченото „освежаване“ на британската отбранителна политика може да бъде отложено за след оповестяването на бюджета през март, тъй като първоначалният проект вече не отразява промяната със сигурността настъпила в Европа, заради бушуващата война в Украйна.

Тези коментари идват след като миналата седмица Скай нюз разкри, че високопоставен американски генерал е казал на министъра на отбраната Бен Уолъс, че британската армия вече не се разглежда като военна сила от "най-високо качество" след десетилетия на съкращения на нейния размер и мощ.

Цитираните източници казват, че това положение ще се промени само ако премиерът Риши Сунак и министърът на финансите Джеръми Хънт ускорят плановете за финансиране и подобрение на армията. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна