Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кузманов: С колектив, сърце и себераздаване написахме нова глава в историята на българския тенис

Димитър Кузманов след последната точка.
Снимка: Личен архив

Българският национален отбор по тенис постигна историческо класиране за Световна група I за Купа "Дейвис"! Българските лъвове поведоха с 3:1 победи при гостуването си на Нова Зеландия в Крайстчърч. Димитър Кузманов за пореден път показа страхотен характер и се наложи с 6:3, 5:7, 6:4 над Аджийт Рай.

„Надявам се да сме зарадвали много хора в България. Тук в Нова Зеландия зарадвахме много голяма българска общност, която дойде да ни подкрепи през двата дни. Имаше българи от цялата страна и такива, които бяха дошли от Австралия. Искам да използвам възможността да им благодаря, както на тях, така и на всички в България. Настина това е исторически успех за българския тенис и за българския спорт. Много сме развълнувани. Все още адреналинът не ни е отпуснал и скоро може би няма да ни отпусне. Това е напълно нормално. След тези напрегнати мачове няма как да е по друг начин“, това сподели специално за БНР от Нова Зеландия Димитър Кузманов.

„Изминаха 12 години от моя дебют в националния отбор през 2011 година. Преминах през всякакви обрати, смених различни отбори и различни съотборници, но този отбор, наистина вярваше, че ще успее. Този отбор не беше най-добрия от към технически качества, но е най-силния колектив за всички тези 11 години. На този отбор това му е най-силното качество – колектива и вярата, защото за тези мачове за Купа Дейвис – ранглистите не играят, техническите умения не играят, талант не играе, играе само сърцето, себераздаването и колектива. Това го доказахме и заслужено написахме нова глава в историята на българския тенис“,  поясни Кузманов.

„Със сигурност баща ми, където и да e, празнува. За него мачовете за националния отбор винаги са били най-важни. Със сигурност сега е най-щастливият човек, тъй като винаги се наслаждаваше на тези мачове, идваше да ги гледа и ме подкрепяше. След мача, когато останах сам със себе си отправих едно послание към небето и му казах, че този успех е за него“, допълни тенисистът ни:

„Сега идват новите цели, новите мечти. Сега искаме да запишем успех в първа световна група. Мачовете ще бъдат през септември. Тепърва ще има жребии. Надявам се мача да е в България. Би било прекрасно да започнем нова глава в историята на българския тенис на родна земя. Хората в България го заслужават. Ние като отбор искаме да им предадем тези емоции и се надявам този отбор да постигне и нов исторически успех като запише първа победа в първа световна група“

Отборът се прибира от Нова Зеландия във вторник, а в петък Кузманов пътува за Индия, където има планирани три турнира.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени