Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали българи в резултат на труса в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По данни на консулската служба в Анкара към момента няма данни за пострадали  български граждани след земетресението в Турция, съобщиха от министерството на външните работи. Над 600 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция. Българските дипломатически представителства в южната ни съседка са във връзка с  местните власти. Подържа се контакт и с представители на местната изселническа общност, съобщават от външното ни ведомство. Турция е поискала международна помощ от страните членки на Европейския съюз чрез службата си за извънредни ситуации и гражданска защита. Искането съдържа молба за оказване на подкрепа в спасителните дейности. България изпраща два самолета "Спартан". Целта е с тях да бъдат превозени екипи от Военномедицинската академия, „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Столичната община. Логистичната операция включва транспортирането на аварийните екипи до летище Адана. Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пътува към мястото, за да окаже съдействие.

Земетресението не е било усетено в Анкара, разказа Айше Каяпинар, преподавател в Националния военен университет в столицата. Тя уточни, че няма информация за пострадали български изселници в района на земетресението:

"В Анкара не сме го усетили. Някои хора казват, че са усетили. Дори и да се е усетило, много малко се е усетило. По-голямата част, тия, които са почувствали земетресението, са южните части. Там в тия области няма, поне аз не съм чула, повечето са в западните части на Турция, така че няма изселници. Има нужда от помощ".

Междувременно служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев добави, че за Турция заминават 58 души и 20 единици техника от пожарната. Страната ни ще изпрати и списък на Анкара с допълнителната помощ, която България може да окаже:

"Наред с това взаимодействие с Министерството на отбраната и след разговор с президента бяха уведомени Звеното за гражданска защита към Столична община. Оттам пътуват 15 човека и две единици техника допълнително. Разговаряли сме и със спасителите към БЧК. Има подсигурени пет кучета. Те също са подсигурили две машини, които да се включат. Така че на този етап това са исканията, които са заявени, предоставени на всички поне така или иначе ще бъдат придвижени хората и техниката, за да могат да вземат участие още в първите часове на спасителните операции, а след това сме се организирали да им дадем списък с това, което можем да предоставим, палатки и всякакви други средства, с които да бъдат подпомогнати и настанени пострадалите от земетресението. Поддържаме постоянна комуникация на професионално и политическо ниво цялата помощ, която бъде поискана, която можем да дадем ще бъде предоставена".

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Готовност за изпращане на хуманитарна помощ и спасителни екипи обявиха редица страни – сред които САЩ, Украйна, Израел, Русия, Гърция.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени