Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Общото събрание на ООН почетоха с минута мълчание жертвите на трусовете в Турция и Сирия

Разчитаме международната общност да помогне на хилядите семейства, засегнати от това бедствие, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш

Хората палят свещи по време на церемония в памет на жертвите на мощното земетресение в Турция, в Исламабад, Пакистан, 6 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служители на ООН са на място в Турция и Сирия, за да оценят нуждите и да предоставят помощ след силните земетресения, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. 

Разчитаме международната общност да помогне на хилядите семейства, засегнати от това бедствие. Много от тях имат сериозна нужда от хуманитарна помощ в районите, до които е трудно да се осигури достъп, каза Гутериш.

"Нека работим заедно в солидарност, за да помогнем на всички засегнати от това бедствие, много от които вече имаха остра нужда от хуманитарна помощ. Време е всички ние да покажем същата солидарност, на която бях свидетел в района по отношение на бежанците, бягащи от един от най-трудните конфликти на всички времена", каза Гутериш. 

В Общото събрание на ООН бяха почетени с минута мълчание жертвите на трусовете в Турция и Сирия. 

По последни данни общо над 2300 са загиналите в Турция и в Северозападна Сирия. Трусовете донесоха още разрушения в сирийските градове, опустошени от години война, отбелязва Ройтерс. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна