Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два полета на военни самолети до турското летище Адана транспортираха специалисти в търсенето и спасяването, както и лекари

Българските спасителни екипи се отправиха към Турция

С последния полет за Турция заминаха и спасителите от БЧК с кучета, обучени да откриват хора

3
Снимка: Добромир Видев

12 души спасители от БЧК и 5 кучета заминаха за Турция, за да помагат при търсенето на оцелели от разрушителното земетресение.

Началникът на Спасителната служба на БЧК Емил Нешев каза, че се надява акцията им да бъде успешна.

Това ще бъде втората мисия за военно-транспортната ни авиация днес. Тази вечер двата "Спартан"-а, които излетяха сутринта със спасителни екипи, се върнаха от Турция, за да продължат мисията.

Натоварена е обстановката на летище Адана в Турция, казаха за "Хоризонт" пилотите на единия от двата "Спартана", които през деня закараха първите спасителни екипи от България в помощ на пострадалите от земетресението в Турция. Българските пилоти обясниха, че от много места са пристигали помощи за пострадалите - Кувейт, Азербайджан, Румъния. Капитан Николай Георгиев, който управлява един от двата "Спартан"-а, каза, че голяма роля за бързото пристигане на помощи има обявеният от турските власти специален въздушен коридор.

Екипите на аварийната дирекция на Столична община са пристигнали в Турция, съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. 16 души от звеното, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, са част от българския спасителен екип, който отпътува с двата самолета "Спартан" на Воeнновъздушните сили, за да помогне на пострадалите в Турция.

След искане от Турция е задействан механизмът на Европейския съюз за гражданска защита. Блокът мобилизира 10 екипа за търсене и спасяване, сред които - от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша и Румъния. Европейският съюз е готов да подкрепи и засегнатите в Сирия.

Анкара е отправила искане и до НАТО за медицински екипи и оборудване за спешна помощ, звена за спасяване, както и напълно оборудвани полеви болници, устойчиви на екстремни метеорологични условия.

Служители на ООН също са на място в Турция и Сирия, за да оценят нуждите и да предоставят помощ след силните земетресения, съобщи генералният секретар на Световната организация Антонио Гутериш.

Екипи от 17 европейски държави са били изпратени в Турция за да участват в спасителните и издирвателни дейности в пострадалите от земетресенията окръзи Хатай, Диарбекир, Малатия, Газиантеп, Килис в Югоизточна Турция, съобщи еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

В личния си акаунт Ленарчич посочи, че екипите на България, Румъния и Унгария са се включили в действията.

По публикацията работиха: Мария Йорданова, Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна