Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Турция обяви национален траур до 12 февруари

Турският президент Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви общонационален траур в страната за жертвите на двете земетресения, станали през нощта на 6 февруари. Периодът на траур в Турция ще продължи до 12 февруари включително.

Същевременно беше съобщено, че ЕС свиква кризисна среща на Интегрирания политически отговор при кризи заради земетресенията, които удариха Турция и Сирия. На срещата ще бъде обсъдена координацията на мерките за подкрепа от ЕС за засегнатите региони, предава Би Би Си.

Заседанията на Интегрирания политически отговор при кризи обикновено включват съответните институции на ЕС и представители на всички държави-членки, засегнати от кризата.

ЕС обяви, че ще създаде и изпрати екипи за търсене и спасяване в Турция и ще предостави услугите на сателитната система "Коперник".

По-рано върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич заявиха, че ЕС е готов да подкрепи засегнатите в Сирия чрез своите програми за хуманитарна помощ. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна