Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лигата срещу шейховете! Ще изгонят ли Манчестър Сити от Премиършип?

Снимка: БГНЕС

Висшата лига обвини Манчестър Сити в нарушаване на финансовите правила след дългогодишно разследване, в рамките на четири години. 

Обвиненията за повече от 100 нарушения са внесени в специална независима комисия за предполагаеми нарушения между сезоните 2009-10 и 2017-18 година. Клубът освен това е обвинен, че е отказал да сътрудничи след започналото разследване през декември 2018 година. 

Нека да припомним, че през 2020 година на Сити бе наложена двугодишна забрана за участие в европейските клубни турнири, но тя бе отменена от Спортния арбитражен съд, след като УЕФА постанови, че Сити е извършил "сериозни нарушения" на разпоредбите на Финансовия феърплей между 2013 и 2018 г., както и в нарушение на правилата на Висшата лига за рентабилност и устойчивост горе-долу за същия период. 

В изявление на Висшата лига се казва, че Сити е нарушил правилата, изискващи от тях да предоставят "точна финансова информация, която дава вярна и честна представа за финансовото състояние на клуба". Тази информация включва приходите на клуба, включително приходите от спонсорство и оперативните разходи. Други нарушения са свързани с правилата, изискващи пълни подробности за „възнагражденията на мениджъра“. 

Става дума за периода, когато Роберто Манчини бе начело на клуба през сезоните 2009-2010 до 2012-2013 година. Миналата година „гражданите“ спечелиха шестата си титла във Висшата лига, откакто станаха собственост на Абу Даби Юнайтед Груп.

Комисията може да наложи наказания, които включват глоба, отнемане на точки и дори изхвърляне на клуба от Висшата лига. Заседанията на комисията, чийто председател е Мъри Росен, ще бъдат поверителни и няма да бъде изнасяна информация от изслушванията. 

Пак като припомняне - УЕФА започна разследването си срещу Сити, след като германският вестник Der Spiegel публикува изтекли документи през ноември 2018 г., в които се твърди, че клубът е завишил стойността на спонсорска сделка. Когато започна разследването във Висшата лига, от Манчестър Сити заявиха, че обвиненията са "напълно неверни" и че твърденията в "Шпигел" идват след "незаконно хакване и публикуване извън контекста на имейли на Сити". 

Лошите новини за отбора на Пеп Гуардила идват и в момент на чисто игрови спад в състава, който преследва поредна титла във Висшата лига този сезон след като те загубиха в неделя гостуването си на Тотнъм с 0:1. Така след като Арсенал бе изненадан в събота от Евертън и не успя да добави още три точки към актива си като водач във Висшата лига, „гражданите“ пък пропусннаха възможността да съкратят преднината на лидера на 2 точки. Арсенал води с актив от 50 точки, следван от Манчестър Сити с 45. Трети вече е Манчестър Юнайтед с 42 и на четвърто място Нюкасъл с 40 точки. Кой знае обаче какво може да се случи в челото на табицата, ако Комисията вземе някакви по-драстични решения като отнемане на точки или изваждане на „гражданите“ от Висшата лига. 

Футболни експерти обаче смятат, че решение едва ли ще последва скоро след като, за да се стигне до тук, бяха нужни цели четири години на разследване, а едва ли пък някой се съмнява, че богатият клуб ще наеме най-добрите адвокати да защитават неговите интереси. Спортният журналист Саймън Стоун написа на страницата на Би Би Си: „Ние сме в началото на много дълго продължение на мача. Заложена е репутацията на Сити и репутацията на тези, които го притежават. Резултатът, когато и да дойде последният съдийски сигнал, ще бъде много вълнуващ“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени