Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Доспат с подписка, с която се обявяват против драстичното поскъпване на водата

Снимка: БГНЕС

Жителите на община Доспат започнаха подписка, в която се обявяват против драстичното поскъпване на водата от 2,60 лв. за един кубик на 4,62 лв. Хората обявяват готовност за ефективни протести. 

Над 200 граждани от района на Доспат са подкрепили подписката. В писма до институциите недоволните питат какви са мотивите за повишаване цената на водата за жителите на община Доспат, при положение, че водата до всички населени места достига на принципа на естествено налягане, без необходимостта от помпи и други специални съоръжения, използващи електроенергия или друг вид енергия.

Според тях трасетата на водопроводите от изворите до населените места са изкопани изцяло с доброволния труд на населението в миналото на община Доспат. Доспатчани припомнят, че с решение на Общинския съвет в града е даден мандат на кмета на общината за представяне на позиция на общината да не съгласува актуализиран бизнес-план и да не приема подробна инвестиционна програма на ВиК - Смолян, в които се предвижда повишаването на цената на водата.

Припомням, че омбудсманът Диана Ковачева се противопостави остро на драстичния скок на цената на водата в областта. Кметът на община Смолян Николай Мелемов подаде жалба до Административния съд в София, с която иска отмяна на решението на КЕВР за цената на водата, а кметът на община Златоград е отправил предложение до висшестоящите в държавата за намаляване и освобождаване от ставката на ДДС върху цената на кубичен метър от цените за водоснабдителни и канализационни услуги, предоставяни от ВиК - Смолян.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна