Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън не смята, че случаят с китайския балон ще повлияе негативно на отношенията с Пекин

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Американският президент Джо Байдън отговори с "не" на въпрос дали появата на смятания за шпионски китайският балон ще повлияе негативно на отношенията между САЩ и Китай.

Междувременно високопоставено лице от отбраната посочи, че от Пентагона са пропуснали да забележат други подобни случаи в американското въздушно пространство.

Байдън заяви пред репортери, че Съединените щати са били ясни в комуникацията си с Китай какво ще направят и в Пекин "разбраха нашата позиция".

Американският президент каза също, че е дал нареждане на Министерството на отбраната за сваляне на балона, още когато е разбрал за него, като е поискал това да стане в подходящ момент.

От Министерството на отбраната са заключили, че свалянето не трябва да става над суша, допълни Байдън.

Балонът бе свален от американски изтребител в събота над източното крайбрежие на Атлантическия океан.

Китай твърди, че балонът е бил пуснат с цел изследване на времето, но се е отклонил от курса, а за Вашингтон летателното превозно средство е целяло да събере секретна информация.

Говорителят на Съвета по национална сигурност Джон Кърби каза, че части от балона са били извадени от водата и предстои да се разгледат внимателно, за да се научи повече. Едно от нещата, които е станало ясно според Кърби е, че балонът не просто се е носил във въздуха, а е имал перки и устройство за управление.

За Байдън не е изненада, че  Китай се опитва да шпионира така Щатите.

"Въпросът не е дали да се има доверие на Китай. Въпросът е да се реши (в кои области) можем да работим заедно и къде може да имаме противоречия", добави той.

Смята се, че летателното средство е минало през няколко топсекретни военни обекта на САЩ.

От Министерството на отбраната отбелязаха, че това не е първият случай, в който Пекин е нарушил американското въздушно пространство, като признаха, че имало е предишни случаи, които не са били засечени.

Без да се впуска в подробности, отговарящият за отбраната на американското въздушно пространство генерал Глен Венхърк каза, че американската разузнавателна общност е информирала военните постфактум за предишни случаи с китайски балони.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна