Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика, звучала по времето на Стогодишната война

Снимка: Wikipedia

Екипът на предаването "Музика хисторика" обръща внимание на музиката по време на един от най-мащабните конфликти в европейското Средновековие – Стогодишната война между Англия и Франция. Наименувана от историците от по-късните векове по този начин, самата война всъщност продължава 116 години – между 1337 и 1453, и представлява поредица от няколко конфликта, разделени от периоди на примирие. Всичко започва със спора за френския трон между английския род Плантагенет и френската династия Валоа, като в началото на войната английските сили надделяват, докато на френския престол не се качва Шарл V през 1364 г. По време на управлението си монархът успява да възвърне голяма част от завладените от англичаните земи и да компенсира за загубите на предшествениците си.

Една от най-знаковите победи не само в Стогодишната война, но в цялата английска история е тази в битката при Аженкур на 25 октомври 1415 г., при която Хенри V изненадващо надвива по-многобройната френска армия. Неочакваната победа не само повдига духа на английските войници, но е началото на дълъг период на надмощие в Стогодишната война, което ще завърши с френската победа при Орлеан през 1429 г.

Освен подчертан прогрес във военните тактики и технологии, по време на конфликта се наблюдават и първите признаци на развитие на национална самоидентичност в двете страни, което след края на войната ще доведе до централизирано управление във Франция и Англия и оформянето на двете държави като световни сили. За сметка на това феодализмът постепенно отпада заедно с рицарството и неговия морален и поведенчески кодекс, включващ милосърдие, смелост, доблест, дълг към Господ и останалите християни, справедливост и защита на слабите и бедните.

Този вторник (7 февруари от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" ви представяме част от музиката, звучала по време на този мащабен конфликт, чрез изпълнения на ансамбъл Musica Reservata и консорт "Бeншоа" на произведения от Гийом дьо Машо, Солаж, Форест, Йоханес Аланус, Лайънел Пауър, Гийом Дюфай и анонимни композитори.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна