Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската инфанта София ще продължи обучението си в колеж в Уелс

Инфанта София, 28 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-малката дъщеря на испанския крал Фелипе VI - инфанта София ще продължи обучението си в международен колеж в Южен Уелс. 15-годишната инфанта ще прекара там последните две години от средното си образование по подобие на по-голямата си сестра, престолонаследничката принцеса Леонор.

От Кралския двор съобщиха, че двете дъщери на испанския крал няма да се засекат в колежа по едно и също време, тъй като принцеса Леонор завършва обучението си през май, а инфанта София ще започне своето през август.

Издръжката и на двете са поема от личните средства на крал Фелипе VI и кралица Летисия и възлиза на около 82 000 евро на учебна година. Кралят е информирал лично премиера Педро Санчес за плановете за обучение на 15-годишната инфанта, която е преминала през процес на подбор, изискван от Испанския комитет на Фондация "Обединени световни училища", за да влезе в колежа. В него учи и по-малката дъщеря на краля на Нидерландия, принцеса Алексия.

Колежът се намира в замък от XII век и е известен със своето прогресивно, авангардно и либерално обучение. В него учат 350 деца от 90 държави, като 60% от тях влизат с приемни изпити, а издръжката им се финансира от различни институции.

Инфанта София де Борбон ще живее в общежитието на колежа и освен традиционните мултидисциплинарни науки ще се включи в извънкласни дейности като подкрепа на местните училища, работа с деца с интелектуални затруднения, възрастни хора, оказване на първа помощ, поддръжка на бреговете и близките гори, контрол на нивата на замърсяване на околната среда, грижи и опазване на животински видове, морско спасяване и брегова охрана.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна