Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Господинова, говорител на ЕК:

Около 50 млрд. евро е общата стойност на европейската помощ за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Чрез механизма за гражданска защита ЕС е мобилизирал досега 27 екипа за издирване и спасяване, включително медицински екипи. Конкретно са около 1150 спасители и 70 спасителни кучета са изпратени. 19 европейски държави са се включили в спасителните операции. България е изпратила 2 екипа, които вече са на място и участват активно в спасителните операции". 

Това заяви пред БНР Соня Господинова, говорител на Европейската комисия, относно помощта за Турция след опустошителното земетресение.

По думите й основната роля на механизма е да координира и да избегне дублирането на усилия.

Механизмът включва и доставяне на хуманитарна помощ, добави тя и посочи, че ЕС е готов да помогне на засегнатите.

Като част от механизма ЕК задейства и системата, която разполага със сателити - "Коперник", каза Господинова в предаването "Хоризонт до обед" и обясни:

"Те предоставят техните карти, изготвени от тази система, при извънредни ситуации. Така много бързо могат да се идентифицират проблемните места и да се намерят жервтите много по-бързо". 

Относно помощта и ангажимента на ЕС към Украйна, където през почивните дни отиде почти целия състав на Европейската комисия, Соня Господинова заяви, че визитата в Киев е имала основно символична роля - да даде силен сигнал за непоколебимия ангажимент на ЕК да подкрепя Украйна, докато е необходимо. 

Председателят на ЕК обяви нов пакет помощ за Украйна, припомни тя. По думите й така общата стойност на помощта, която ЕС е предоставил на Украйна от началото на войната, възлиза на около 50 млрд. евро

Украйна е страна-кандидат за член в ЕС от миналата година, припомни Господинова и обясни: 

"Датата на присъединяване зависи изключително и изцяло от усилията и прогреса на конкретната държава. Зависи от Украйна колко бързо ще се справи с различни проблеми и как ще може да приложи реформите, които са започнати".

Тя определи санкциите на Съюза като ефективни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени