Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С прожекция на филмовия запис по постановката "Майка Кураж и нейните деца"

Гьоте институт отбелязва 125 години от рождението на Бертолд Брехт

Снимка: Радио София

На 8 февруари, от 18.00 часа, Гьоте институт ще отбележи 125 години от рождението на Бертолд Брехт. Творбите на германския драматург, поет, писател, философ и основател на т.нар. "епичен театър", са актуални и до днес.

По повод 125-годишнината на един от най-емблематичните общественици и творци от съвременната история на Германия, Гьоте институт ще излъчи филмовия запис по постановката "Майка Кураж и нейните деца". Самото заснемане на представлението се е случило няколко години след смъртта на Брехт, каза пред Радио София Мирослав Христов - отдел "Културна програма" на Гьоте институт.

„Майка Кураж е главният персонаж в тази пиеса, която е написана в края на 30-те години, когато Брехт е в емиграция в Швеция, тъй като бяга след като Хитлер идва на власт. Неговите книги са горени, постановките му не са били позволявани, публиката е била гонена и той е бил принуден да напусне, тъй като е бил доста социално и политически ангажиран. Бил е марксист, за което е упрекван. Той е противоречива личност“, добави Мирослав Христов.

До края на февруари в библиотеката на Гьоте институт, посетителите могат да намерят селекция на част от творчеството на Бертолд Брехт.

Достъпът до прожекцията, до книгите и аудиовизуалните ресурси в института, е безплатен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени