Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сетивна фотография – как се снима, без да използваш очите?

В България е силно подценяван потенциалът на хората с увреждания да създават изкуство, блага и радост за другите. Сдружението на творците с увреждания има за цел точно това – хвърляне на повече светлина върху този потенциал, но и неговото насърчаване и развие чрез различни начинания.

Николай Примов, председател на сдружението, разказва в “Нашият ден“ за сетивната фотография, в която много незрящи хора влагат своята творческа енергия.

Разказва също и за един друг проект на Сдружението – създаването на кастинг агенция за статисти и актьори с увреждания.

Сетивната фотография е фотография за незрящи. Тя е създадена в Мексико. Има я в САЩ, Индия, Испания, а сега и у нас – разказва Примов и допълва –

Използваме останалите сетива на човека, който обучаваме. Всички сетива без зрението. Ако е слънчево, човек усеща слънцето с кожата си и знае, че ако се обърне с гръб към слънцето, ако там е моделът, снимката може да излезе много по-добра."

Най-честите фотографии…

“Повечето сетивни фотографи обичат да снимат пейзажи“, посочва той.

Проектите…

“Миналата година обучихме 13-14 човека. Имаше две изложби. Може би ще имаме изложба и в Бургас на първите хора, които обучихме. Помогнахме им по-добре да познават телефоните си и устройството на всякакъв вид фотоапарати, за да могат да реагират бързо", разказва още Примов.

“Имаше един американски сетивен фотограф, който казваше – “Когато усетя хубав парфюм, знам, че го носи хубава жена и насочвам натам фотоапарата. Всеки си има свой начин на снимане. Тук имахме едно момиче, което, чувайки някакъв вид птичка, насочваше натам фотоапарата. За мен интересен обект за снимки е женското тяло", разказва още той.

Как незрящите хора гледат изложбата?

“Самите снимки стават като брайлово писмо. Бих искал повече хора с увреждания, на които им се занимава с изкуство, да не се притесняват да дойдат при нас“, призовава той в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки – Радио Благоевград
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна