Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоепидемичните мерки в Пловдив и областта се отменят от четвъртък

Отменят въведените противоепидемични мерки за Пловдив и областта предсрочно от четвъртък. Това стана ясно след съвместно заседание на Областния оперативен щаб и медицинския щаб на РЗИ-Пловдив.

Припомням, че действието им беше удължено до този петък включително. Причината е, че нивата на заболеваемостта са спаднали драстично сред всички възрастови групи, включително и сред тези, които са над 65 г. 

Така от четвъртък отново ще се извършват женските и детски консултации, както и свижданията в домовете за възрастни хора, центровете за резидентна грижа и болниците. Ще извършват и планираните от джипитата имунизации.

"Няма такъв наплив пред кабинетите както беше в началото на грипната вълна, случаите са спорадични", увери д-р Христо Дипчиков, който е заместник-председател на Районната лекарска колегия в Пловдив.

По думите на д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ- Пловдив, в болничните заведения има достатъчно легла и няма натиск върху системата.

По данни на ръководителя на инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ доц. д-р Олиана Бойкинова при тях има само десет пациенти с ковид и четирима с грип тип „А“, което показва, че заболяванията протичат без сериозни усложнения.

Препоръчва се да продължи с провеждането на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като болните да се връщат по домовете. Засилена да бъде и дезинфекцията на повърхности, играчки, а помещенията да се проветряват често.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени