Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За първи път на български читатели ще видят автентични документални свидетелства"

Дълбините в политиката на Кремъл в "СССР и Източна Европа 1941-1991"

Проф. Йордан Баев: СССР е субектът. Източна Европа е обектът

Снимка: Pixabay

Американският съветолог Марк Крамер ще представи тази вечер в Клуб "Перото" книгата си "СССР и Източна Европа 1941-1991".

Мащабното изследване на Крамер излиза първо на български език, а в края на 2024 г. се очаква и тритомно издание на тази тема.

Проф. Крамер е експерт по проблемите на Студената война и Източния блок, преподава международни отношения в Харвард. Старши сътрудник е на Центъра за руски и евроазиатски изследвания към университета.

Това е книга, резултат от близо 40 години изследвания на автора, поясни пред БНР проф. Йордан Баев, специалист по съвременна дипломатическа, военна и разузнавателна история.

Още от средата на 80-те години Марк Крамер пише за съветските интервенции в Източния блок. Той е сред първите изследователи, които имат възможност да работят с архивите на Кремъл от времето на Перестройката и годините на Елцин след това, посочи проф. Баев.

"За първи път на български читатели ще могат да видят автентични документални свидетелства за политиката на Кремъл, най-строго пазени тайни."

"СССР всъщност е субектът. Източна Европа е обектът. Ще видим как се гради политиката и какви са тайните намерения на Кремъл относно запазване на своята сфера на влияние в Източна Европа", разказа Йордан Баев в предаването "Хоризонт до обед".

Последните 300-400 страници от книгата се фокусират върху разлома на Източния блок при Михаил Горбачов.

В контекста на руската политика в бившето постсъветско пространство "някакви паралели от края на Студената война и това, което се случва днес, могат да бъдат направени", смята проф. Йордан Баев. По думите му "съвременната история ни дава много податки за това, което се случва днес".

Запитан за съветския или руски модел на империализъм, проф. Йордан Баев коментира:

"Това е наследството на Руската империя. Книгата започва със Сталин и Източна Европа от годините на Втората световна война. Тези цели на империята още от времето на Петър Велики и Екатерина Велика, и Сталин се опитва да постигне, включително с онзи опит свои бази да създаде на Босфора. Това е едното обяснение. Другото обяснение е идеологическо. Всички знаем, че Студената война е преди всичко идеологически сблъсък на две социални системи."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна