Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главното мюфтийството е събрало 15 хиляди лева в помощ на пострадилите от земетресението в Турция, акцията продължава

Снимка: epa/bgnes

Няма да решим проблемите на всички, които са пострадали от земетресението, но искаме да сме съпричастни към болката им. Това обясни пред БНР главният мюфтия Мустафа Хаджи.

„На сайта на Главното мюфтийството е обявена банкова сметка, по която се набират средства в подкрепа на пострадалите от земетресението. Очакваме и по време на петъчната молитва мюсюлманите, които посещават джамиите, да се включат. От вчера са набрани 15 хиляди лева. Ще ги предадем на Турската дирекция по религиозните въпроси Дианет. Не може да отидем лично. Пътищата са трудно проходими. Нашата цел е да стигнат до максимално много хора в тези райони“. 

Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Турция и Сирия надхвърли 5000 души Спасителни екипи издирват оцелели под отломките, предава Ройтерс. Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер – най-опустошителното в Турция от 1999 г., удари рано сутринта в понеделник, срутвайки хиляди сгради, включително много жилищно блокове, и остави хиляди ранени и без дом в турски и сирийски градове.

Бахтишен Тунч е българка, живееща в турския град Мерсин. Казва, че положението там е по-добро в сравнение с другите засегнати градове. Няма разрушения, но страхът и паниката са големи.

„От 24 часа сме на улицата. Някои остават в колите си. Други си палят огън на улицата. Много е студено, но днес и утре сигурно ще продължим да нощуваме на улицата. От общината предоставиха спортните зали, обаче ни е страх“.

Не може да се качваме в сградите, обясни тя.

„Не може да влизаме в къщите си. Непрекъснато се усещат вторични трусове и са много силни. Съобщиха ,че първите 72 часа са критични. Затова трябва да изчакаме“

Тунч казва, че в Мерсин нямат нужда от помощ. На много места в Турция е прекъсната връзката с интернет и се разчита на информация от телевизията.

Сградите, в които живеят са 30-35 годишни, разказа тя. 


По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна