Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невена Николова – за изкуството като бомбоубежище

Езикът на тялото и танца

Невена Николова, режисьор
Снимка: Личен архив - ФБ

Как се създава късометражен филм в рамките на един снимачен ден с бюджет от около 1000 лева? Как се ражда филмовият разказ и каква е основната сюжетна линия – в "Нашият ден“ споделя Невена Николова, режисьор, сценарист и продуцент на филма "Утрин“. 

През 2022 г. "Утрин" е номиниран за най-добър чуждестранен късометражен филм на фестивала в Кан и е сред финалистите на фестивала Lisbon Film Rendezvous, считан за един от десетте най-престижни фестивали за късометражно кино в Европа. В портфолиото си той има още над 30 други награди от по-малки или големи фестивали в Европа, Азия и Америка. На 8 февруари 2023 г. беше официалната премиера пред българска публика на 12 минутната лента.

"Доста се вълнувахме дали ще има хора. Залата беше пълна и публиката беше страхотна. Получихме много смислени въпроси и много ценна обратна връзка. Хората наистина бяха усетили филма, получи се хубав диалог“, казва Невена Николова.

И допълва, че филмът е студентски и е създаден като част от курса по кинорежисура на НБУ, воден от проф. Георги Дюлгеров и гл. ас. Антония Милчева. Идеята за филма се ражда по време на репетициите на студентското представление "Бродим из Бродски" под ръководството на Снежина Петрова в НБУ.

Танцът има централно място във филма, който разчита на езика на тялото и ни връща в забравената епоха на нямото кино. Чрез него е представена биографията на един от персонажите, а от друга страна, чрез танца са изградени взаимоотношенията между двамата герои и тяхното светоусещане и всекидневно съществуване. 

"Историята е за двама души, които са много необичайни. Те имат един сутрешен ритуал – всяка сутрин в 8 часа момчето танцува за своята осиновителка, която е облечена тържествено с бижута и му ръкопляска. Така започва всеки техен ден“, посочва режисьорката.

В сюжета се преплитат две основни теми. Първата е за ролята на очите и колко са важни за нашето съществуване очите, които ни гледат. Как, когато някой ни наблюдава с любов и възхищение, ние разцъфваме и политаме, а когато ни гледа с критично неодобрение – ние се проваляме. Другата тема е свързана с потребността на хората на изкуството да продължават да творят въпреки преградите и невъзможността. И как тази потребност може да търси форма на реализация дори чрез тялото на друго човешко същество.

Тя допълва, че не се чувства уютно в света, който я заобикаля. Изкуството е нейното бомбоубежище, в което се спасява от всички негативни емоции, това, което носи всичко, което се случва в света. Начинът, по който хората се отнасят по между си. И цялата тази агресия, насилие и безчовечност, с които се сблъскваме всекидневно.

Посланието

"Нещастието в света е твърде много, така че не добавяйте към него. Отнемайте от това нещастие, както можете, всеки по своя си начин, според своите възможности и сили, нека да отнемем от нещастието на този свят“, казва още Невена Николова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Невена Николова е завършила психология и Executive MBA. В края на 2022 г. защитава диплома по режисура в НБУ. Основната ѝ работа е като мениджър на HR консултантска компания, която се занимава с подбор, оценка, обучение и развитие на управленски кадри. Паралелно с това са и нейните творческите проекти – създаването на два късометражни филма ("Утрин" и "Покрив") и едно дипломно театрално представление – "Колекцията" от Харолд Пинтър, което се играе в Университетския театър на НБУ.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!