Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Светослав Драганов отива с филма си "Смирен" при публиката

Снимка: noblink.bg

След година участия в различни фестивали, филмът на Светослав Драганов „Смирен“ тръгва и по екраните в българските кина.

Режисьорът има 20-годишен опит в документалното кино с филми като „Животът е прекрасен, нали?“, „Децата на дружбата“, „Град на мечти“ и „Живот почти прекрасен“. На миналогодишния София Филм Фест той получи Специалната награда на журито за първия му игрален филм „Смирен“, а след това спечели и отличието за дебют на наградите на СБФД „Васил Гендов“.

Главният персонаж във филма е Васил (Христо Петков), 40-годишен документален режисьор. В другите роли ще видим Мирослава Гоговска, Mария Статулова, Яна Драганова, Атанас Бачорски, Сашка Братанова.

Сценарият е на Драганов, Богомил Димитров и Невена Борисова. Оператор е Веселин Христов.


Чудя се какво очакват хората от един филм - да ги забавлява ли, бягство от реалността ли да бъде. Това еистория, коятоисках да разкажа. И филмът е трагикомедия, има и смешни ситуации“, отбеляза Драганов пред Радио София. И допълни, че при документалния филм авторът е хроникьор, драматург е животът или Господ:

„Старая да се честно да покажа, не да манипулирам, да покажа живота такъв, какъвто е което е. Това за хората, които са пред камерата понякога не е удобно, защото всеки иска да изглежда по-готин отколкото е по принцип.“

Признава, че с първия си игрален филм всъщност е имал намерение по някакъв начин да покаже „как се чувства човек, когато иска да направи хубав филм за човешки истории, за даден човек и докъде може да стигне в показването, когато има болка например, някакви драматични ситуации в живота му“.

„Смирен“ тръгва по малките кина, не го търсете в моловете, допълни режисьорът. И искрено препоръча слушателите да посетят прожекцията в събота (11.2.) в Дома на киното от 20:00 ч., след която ще има среща с творческия екип, включително с актьорите Христо Петков, Мария Статулова и други.

По думите на Светослав Драганов, целта на съмишленици и продуценти е била да се предложи на публиката „кино плюс още нещо“. Затова са и тези срещи, разговорите след прожекциите.

„Направили сме филма по-комуникативен и наистина може би е малко по-различен от тези, които показват като по телевизията. Може би хората ще намерят нещо интересно в него“, допълни режисьорът.

След градовете в България (Враца, Пловдив, Благоевград, В. Търново), ще се отиде и до Чикаго и Ню Йорк, САЩ.


По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени