Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ представя филм с историите на украинци, установили се в България

Снимка: UNICEF Bulgaria/2023/Stoykov

Една година след началото на войната в Украйна УНИЦЕФ ще представи днес в кино "Одеон" документален филм с историите на украински семейства и техните деца, установили се в България. От самото начало на войната детският фонд на ООН е подпомогнал 60 хиляди деца и родители бежанци с психосоциална подкрепа, правна помощ и достъп до социални услуги. 5 хиляди украински деца бежанци пък са получили достъп до образование в български училища.

Документалният филм дава отговор на въпроса пред какви предизвикателства са изправени децата бежанци и доколко успешно се справят с адаптацията в своята нова среда. Лентата е с продължителност 45 минути и е на украински, български и английски език. Разказани са историите на Анастасия, която пристига в България заедно с 8-годишната си дъщеря и веднага започва работа с деца в центъра за подкрепа на бежанци, изграден от УНИЦЕФ; на Лена, живееща в София с тримата си невръстни синове и на Татяна, която напуска Украйна, след като ракета разрушава жилището й и след като току-що е преодоляла тежко онкологично заболяване. У нас обаче тя среща любовта и заедно с приятеля си очакват дете през тази пролет, защото животът трябва да продължи.

От УНИЦЕФ напомнят, че войната в Украйна е предизвикала масово разселване, на каквото не сме ставали свидетели от Втората световна война насам. Мнозинството от 8-те милиона бежанци от Украйна са жени и деца. От началото на войната около 1,1 млн. украински бежанци са влезли в България и приблизително 150 000 души са подали заявление за временна закрила.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна