Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигнато е споразумение с работещите в националното здравеопазване на Англия, очаква се край на стачките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Англия синдикатите, които защитават правата на работещите в националното здравеопазване, постигнаха споразумение с правителството за увеличаване на заплащането, което може да сложи край на стачките в сектора. 

Увеличение на заплатите с 5% от април е предложено на персонала на националното здравеопазване в Англия, включително на медицинските сестри и служителите на Бърза помощ. Освен това на персонала е предложено еднократно плащане от минимум 1 655 паунда като допълнение към възнаграждението за миналата година. Предстои членовете на синдикатите да гласуват сделката, като техните ръководствата им препоръчаха да го направят. 

Това става след близо две седмици на интензивни преговори с министрите и има реални надежди ожесточеният трудов спор да приключи.

На практика сделката покрива целия персонал на здравеопазването с изключение на лекарите, които са с различен тип договори. 

Междувременно цялата седмица е белязана от стачки в други сектори. Повече от 50% от училищата в Англия бяха затворени или с ограничени часове през 48-часовата стачка на учителите в сряда и четвъртък. Младшите лекари стачкуваха три дни. Стачни действия предприе персонала на 150 университети, машинистите в лондонското метро и много държавни служители от различни ведомства. Стачкува даже персонал на Би Би Си , но не за заплащането, а заради сливането на радиопредавания в локални служби на корпорацията.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени