Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания няма да изпраща изтребители в Украйна

Маргарита Роблес, испански министър на отбраната
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес опроверга появилата се в медиите информация, че страната ще достави бойни самолети на Украйна, така както направиха Полша и Словакия и двете, членки на НАТО. Пред журналисти при връчването на наградата "Жените във въоръжените сили" Роблес уточни, че уважава тяхното решение, но Испания няма да се присъедини към тях.

В медиите се припомня, че през февруари при посещението си в Киев премиерът Педро Санчес обеща на украинския президент Володимир Зеленски "въздушна помощ", но след консултации със съюзниците от Алианса, обяви, че изпращането на изтребители в Украйна не е "на дневен ред".

Сега и министърът на отбраната Маргарита Роблес заяви: "Испания винаги ще бъде много уважителна към решенията, взети от съюзническите страни да помогнат на Украйна, но позицията ни е много ясна: няма да бъдат изпратени бойни самолети". Според нея Испания "няма това, което президентът Зеленски иска" , защото с руски самолети разполагат само страните от бившия социалистически лагер. Испанските бойни самолети изискват специално обучени пилоти, каквито на този етап в Украйна няма. Тя припомни, че в испанските военни бази вече са обучени над 850 украински военни, но те са от пехотата, а не от авиацията.

Неотдавна Роблес опроверга и слухове, че испански военни ще се включат в отбраната на Украйна и ги определи като "нереални" за страна, членка на НАТО.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна