Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп очаква да бъде арестуван идния вторник, зове към протести

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи в своята социална мрежа „Трут Сошал“, че очаква идния вторник да бъде арестуван и призова за протести. Силвия Петрова допълва информацията: Без да представя доказателства Тръмп твърди на основание на „изтичане на информация“ от офиса на областния прокурор на Манхатън, че ще бъде арестуван във вторник, но не дава подробности какви ще са обвиненията. 

По-рано тази година от кабинета на въпросния прокурор – Алвин Браг, започнаха да представят доказателства на съдебни заседатели за разследване на плащане от 130 000 долара, направено от Майкъл Коен – бившият личен адвокат на Тръмп, на порно звездата Сторми Даниелс в последните дни на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. Даниелс твърди, че е имала афера с Тръмп преди десет години – твърдение, което Тръмп отрича. Ако плащането не е отчетено правилно може да доведе до обвинение в провинение, свързано с подправяне на търговска документация. Това обвинение обаче може да бъде повдигнато до углавно престъпление, ако с фалшивото счетоводство се е целяло да се прикрие второ престъпление, като например нарушение на правилата за финансирането на кампанията, пише „Ню Йорк Таймс“. 

В публикацията си бившият американски държавен глава призовава поддръжниците си да протестират и цитирам – „да си върнем държавата“. Ако прокурорът реши да повдигне криминално обвинение на 76-годишния Тръмп, това би бил първият подобен случай в американската история, като освен това би било и спънка Тръмп да получи номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!