Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ: От догодина минималната заплата да стане 940 лева

Снимка: БГНЕС

От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940 лева месечно, каза в интервю за БНР министърът на финансите Росица Велкова. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година, който ще бъде предложен на следващия парламент.

През 2025 година показателят ще се увеличи до 1038 лева, а година по-късно - до 1128 лева.

За първи път приходите не са планирани консервативно, обясни още Велкова, но за да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023:

"Единият буфер е да не могат капиталовите разходи да бъдат пренасочвани за друг вид разходи и, другият буфер, е 10% ограничаване на разходите, които могат да се разходват през 4-то тримесечие, при условие че не се нарушава салдото".

Помолена да обясни откъде изтече докладът на министерството, в който се описват различни сценарий в средносрочен план, Велкова заяви:

"Циркулира между министерствата и ведомствата. Не мога да кажа точно откъде е изтекъл. Категорично мога да кажа, че не е изтекъл от Министерството на финансите, защото сме си направили вътрешните проверки".

Думата "фалит" на държавата не съм я използвала нито в брифинга, който съм дала, нито в доклада. Думата "фалит" на държавата се появи като заглавие в медиите на база на доклада, който изтече", допълни министърът.

"Всеки един момент, в който министър-председателят ми поиска оставката, или президентът, тъй като сме назначени от него, ще я подам", отбеляза още Росица Велкова.

Интервюто на Явор Стаматов с Росица Велкова в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!