Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни парламентарни избори в Казахстан

Изглед към Астана, 28 февруари 2023 г.
Снимка: БТА

В Казахстан днес се произвеждат предсрочни избори за Мажилис (долна камара на парламента) и за местни органи на властта, предадоха световните агенции.

Изборите бяха насрочени с указ на президента Касъм-Жомарт Токаев от 19 януари 2023 г. Предсрочният вот се произвежда след конституционната реформа, подкрепена от гражданите на национален референдум на 5 юни 2022 г.

Според промяната на конституцията 70 процента от 107-те депутати в Мажилиса ще се избират по партийни листи, а 30 процента - по едномандатни окръзи.

Местните органи на властта в големите области и градове ще се избират по смесена система - 50 на 50 процента, а в малките ще се гласува само за кандидати по едномандатни окръзи.

Преди конституционната промяна 98 от депутатите в Мажилиса са се избирали чрез общи, преки и тайни избори, а 9 - от Асамблеята на народа на Казахстан, която е конституционен орган към президента.

На последните избори за Мажилис на 10 януари 2021 г. най-много места - 76, печели партията "Нур Отан" ("Светло отечество"), следвана от Демократическата партия на Казахстан "Ак Жол" ("Светъл път") с 12 места.       


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени