Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На дневен ред в Националното събрание в Париж: Два вота на недоверие заради пенсионната реформа

Социалното напрежение във Франция се изостря 

Френският министър на труда Оливие Дюсоп (вдясно) по време на обсъжданията по двата вота на недоверие срещу правителството в Националното събрание в Париж, 20 март 2023 г. T
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското Национално събрание разглежда два вота на недоверие, поискани от опозицията заради спорната пенсионна реформа. Социалното напрежение се изостря от ден на ден.

Съдбата на правителството на Елизабет Борн е в ръцете на френските депутати: те трябва гласуват двата вота на недоверие, поискани заради решението на кабинета да прокара пенсионната реформа без одобрението на Националното събрание. Ако вотът мине, той ще доведе до оставка на правителството и край на самия текст за реформата.

Шансовете за това изглеждат слаби, тъй като президентската коалиция разполага с мнозинство, макар и непълно, но в последните часове числото на опонентите расте. Ключова роля ще имат гласовете на дясната партия "Републиканците". Някои нейни депутати оттеглиха подкрепата си за управляващите, особено на фона на обществения натиск и зачестилите прояви на агресии и заплахи към поддръжниците на реформата.

От друга страна опозиционни лидери също се оплакват от натиск от страна на мнозинството.

Ако вотът на недоверие не мине, той ще даде легитимност на реформата, но управляващите при всички случаи са в извънредно нестабилно положение при настаналото напрежение.

Горивото вече липсва заради неработещите рафинерии, много университети останаха блокирани, продължават и стачките в транспорта. Ситуацията рискува да излезе от контрол. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна