Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ЕС: 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна да бъдат осигурени в рамките на една година

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС постигнаха споразумение за доставката на 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна, като амбицията е те да бъдат осигурени в рамките на една година, съобщи след края на заседанието върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. 
Борел подчерта, че решението е взето, по думите му, "много, много бързо" - в рамките на 2-3 седмици. Той поясни, че става дума за решение в три направления. Първото - осигуряване на 1 млрд. евро от европейския механизъм за подкрепа на мира като компенсация за страните, които веднага доставят боеприпаси за Украйна. Второто направление е обществени поръчки, също в размер на 1 млрд. евро за 155 мм-ови снаряди от европейската индустрия и Норвегия:
"В момента 17 страни-членки и Норвегия подписаха проекта на Европейската агенция за отбрана и по мои сведения и още ще се присъединят скоро. Поради практически причини, не всички можаха да подпишат днес.  Но смятам, че в този проект ще участват 20 държави от Общността". 
Третото направление е увеличаване на производството на европейската военна индустрия, допълни Борел. По-рано министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България не подготвя допълнително споразумение за военна помощ за Украйна, но поясни, че страната ни подкрепя общите поръчки, в т.ч. и за оръжия. Страната ни обаче не фигурира в съглашението за тях. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!