Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скарлатината и варицелата ще отшумят през лятото

620 са регистрираните случаи на варицела в Пловдив и региона през първите два  месеца на година, като от началото на март до днес са установени още над 200 болни деца. Това сочат данните на РЗИ – Пловдив. Най-засегната е възрастовата група от 5 до 9 години. 

Подобна е картината и при скарлатината. От началото на годината има 186 заболели, при 138 за цялата 2022 година. До този момент през март има вече 94 заразени деца, като най-много са отново между 5 и 9 години. Пред Радио Пловдив епидемиологът д-р Християна Бацелова обясни, че става дума за типично сезонно разпространение на тези въздушно-капкови инфекции:

"Истината е, че противоепидемичните мерки, които бяха въведени от 2020 година, доведоха доха действително до ограничаване на тези две заболявания. Тоест когато се ограничи контактът между децата, съответно се ограничават въздушно-капковите заболявания".

Д-р Бацелова припомни, че варицелата и скарлатината са сред най-лесно и бързо разпространяващите се заразни заболявания.

"Ръстът на варицелата е очакван. Сега е сезонът на въздушно-капковите инфекции, а противоепидемичните мерки, които бяха въведени от 2020 г., доведоха до ограничаване и на скарлатината и варицелата. След като мерките отпаднаха, тези патогени намират начин да се разпространяват". Това подчерта епидемиологът и преподавател в Медицинския университет д-р Христиана Бацелова.

По думите й, най-голям риск от заразяване има в организираните колективи - яслени и детски групи и училища. Варицелзостер вирус, който причинява варицела, се нарежда след морбили по заразност вирус и е много силно заразно заболяване. Източник за заразата може да бъде както болен от варицела, така и болен от херпес зостер. Вирусът в природата се поддържа от възрастните, които някога са преболедували от варицела и те в някой етап от живота си изявяват херпес зостер. Те са заразни и обикновено заразяват внучетата си и оттам започва епидемичният взрив в детските заведения.

"Затова трябва да се има предвид, че когато има лице с херпес зостер, то не трябва да контактува с непреболедували от варицела или неваксинирани. Заболяването се предава лесно в едно помещение с кихане, кашляне, говор."

Д-р Бацелова подчерта още, че ваксината е с висока степен на ефективност - над 95% и е с доказана безопасност. Това означава, че ако организмът не отговори на първата дози, задължително ще реагира на втората. С две дози се придобива пожизнен имунитет срещу заболяването. 

Такава ваксина могат да си поставят всички лица над 9-месечна възраст, които не са преболедували от варицела. Ваксина не трябва да си поставят бременни и лица с вроден или придобит имунен дефицит. Всеки лекар, ако има желание, може да поставя ваксината, която не е задължителна.

"Важно е обаче да се знае, че това е жива ваксина и тя трябва да се съхранява и транспортира при температура между 2 и 8 градуса, да не се оставя извън хладилник".

Личните лекари имат достатъчно опит с тези болести, които имат характерна симптоматика. Пациентите обаче не трябва да отказват антибиотичното лечение, ако то е препоръчано от лекарите, защото заболяването може да доведе до фатални последствия за сърцето и бъбреците. Възрастните много рядко боледуват от скарлатина и тя по-скоро протича със симптоматиката на ангина.

Д-р Бацелова бе категорична, че ситуацията с двете заболявания у нас не е извънредна и в началото на лятото те ще започнат да отшумяват. 

Цялото интервю - звуковия файл:

По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени