Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски е предложил на Китай да подкрепи формулата на Киев за мир в Украйна, чака отговор

Снимка: unian.net

Украинският президент Володимир Зеленски е предложил на Китай да подкрепи формулата на Киев за мир в Украйна, но все още няма отговор от Пекин. Представители на Международния валутен фонд и на Украйна постигнаха споразумение за финансов пакет в размер на над 15 милиарда долара. 

Президентът Зеленски съобщи за отправеното предложение към Китай след разговорите в Киев с японския премиер Фумио Кишида, като уточни, че все още няма отговор от китайска страна:

„Поканихме Китай, както публично, така и през дипломатическите канали, да участва в нашата формула за мир. Приканваме го към диалог и очакваме отговор.“

В мирния план на Пекин от 12 точки не фигурира твърдото условие на Киев за пълно изтегляне на руските сили от окупираните украински територии.

Зеленски отново подчерта нуждата от допълнителни боеприпаси за украинската отбрана и отбеляза една година от първите победни сражения на украинската армия.

Четирима души са загинали и двама са били ранени при руска атака с дронове тази нощ в град Ржишчев, Киевска област. Нанесени са щети на професионална гимназия.

Руският Черноморски флот е отблъснал атака с дронове срещу кримското пристанище Севастопол, съобщи губернаторът Михаил Развожаев


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна