Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението на Чарлз III във Франция може да бъде нарушено от протести

Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото държавно посещение на британския крал Чарлз Трети може да бъде сериозно нарушено от продължаващите протести във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон за увеличаване на пенсионната възраст.

Посещението на британския монарх е насрочено за неделя. Скай нюз обаче съобщи, че синдикатите във Франция са призовали за нови протести, които да съвпаднат с визитата на Чарлз Трети и кралицата консорт Камила.

Медията цитира френски издания, че банкетът, който Еманюел Макрон възнамерява да даде на кралската двойка в двореца "Версай" може да бъде преметен на друго място или дори изобщо да бъде отменен. Има също съобщения, че цялата логистика около посещението се преразглежда от няколко дни.

Заради недоволството във Франция днес има забавяне на железопътния трафик, опашки от камиони, блокиращи достъпа до търговското пристанище на Марсилия, и осеяни с отломки улици в Париж . Над 450 участници в масовите протести вчера бяха арестувани в столицата и на други места в страната

Загрижеността за сигурността означава, че вероятно контактът на Чарлз и Камила с широката общественост ще бъде сведен до минимум.

След Франция кралят и кралицата консорт имат планирано посещение в Берлин от 29 до 31 март.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени