Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване: Руската офанзива срещу град Бахмут е в застой

Украински войници на позиция край Бахмут
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското министерство на отбраната заяви в събота, че изглежда, че руската офанзива в град Бахмут в района на Донецк до голяма степен е в застой.

Според британското разузнаване това се дължи на няколко фактора, включително "екстремно изтощение" на руските сили и напрежение между руското министерство на отбраната и частната военна компания "Вагнер" (Wagner Group). Украйна също понесе тежки жертви по време на отбраната си в района на Бахмут.

В резултат на тези предизвикателства Русия вероятно е изместила оперативния си фокус към други райони, като Авдеевка - южно от Бахмут и в сектора Креминна - Сватове на север. Това са райони, където Русия вероятно се стреми само да стабилизира фронтовата си линия, се посочва в ежедневната актуализирана информация на британското министерство на обраната.

"Това предполага цялостно връщане към по-отбранително оперативно оформление след неубедителни резултати от опитите от януари 2023 г. насам за провеждане на обща руска офанзива“, отбелязва в заключение министерството.

Русия е подложила на масиран обстрел южния украински град Херсон, съобщава се за двама загинали и шестима ранени. Киев съобщава също за ожесточени боеве по линията Лиман - Купянск, както и на юг в Авдеевка в покрайнините на контролирания от руската армия Донецк.

Битката за Бахмут се "стабилизира" заяви главнокомандващият украинските сили генерал Валерий Залужни. Украинската армия е успяла да облекчи напрежението върху един от маршрутите си за снабдяване. Според базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната частната руска армия "Вагнер" е по-многочислена, но засега украинските военни успяват да изтощят наемниците.

Украинският президент Володимир Зеленски призна, че армията все още не е в състояние да предприеме контраофанзива на изток, като обясни това с липсата на оръжия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна