Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша увеличава производството на боеприпаси заради Украйна

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският производител на оръжия Dezamet, подразделение на държавната оръжейна компания Grupa Zbrojeniowa (PGZ), ще увеличи значително продукцията си, за да осигури обещаните от ЕС на Украйна боеприпаси. Това е съобщил премиерът на страната Матеуш Моравецки.

В понеделник Dezamet ще посети еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който беше и във военните заводи в Сопот миналата седмица. 17 страни членки на ЕС и Норвегия се съгласиха тази седмица да доставят боеприпаси в подкрепа на Украйна, съобщи европейската агенция по отбрана. Dezamet произвежда артилерийски боеприпаси, минохвъргачки и гранатомети.

Тя е само една от над 50-те предприятия за въоръжаване - собственост на полската държава. "Този завод може да разчита на нови поръчки и финансиране. Ще въведем нови производствени линии в тази компания и другите за произвеждане на боеприпаси", заяви Моравецки в радио интервю, запитан за посещението на Бретон.

"Искаме да засилим производството многократно по най-бързия начин", допълни полският премиер. Той също така коментира, че разчита и на частните компании в Полша да увеличат продукцията си. Държавната оръжейна компания PGZ обяви в петък намеренията си да наеме допълнително няколко хиляди души. В момента в нея работят 20 000 поляци 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна