Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Повече валежи са нужни за добра реколта на пшеницата

Снимка: Шевкие Чакър

Състоянието на пшеницата в Добруджа към момента е добро, но са необходими повече валежи, смятат специалистите от Добруджанския земеделски институт. Те се опасяват, че реколтата може да бъде компрометирана от рязко застудяване. На фона на сухата безснежна и топла зима, първите мартенски дъждове вдъхват надежда за пшеницата в Добруджа. Запасите от влага в почвата обаче все още са едва на половина на миналогодишните,  каза пред Нова ТВ проф. Иван Киряков, селекционер от Добруджанския земеделски институт:

„Ако температурите на въздуха паднат под минус 5 – минус 6 градуса в рамките на 7-8 часа, вече имаме едно преохлаждане на пшеницата, което в голяма степен може да се отрази и на продуктивността по-нататък.“

Притесненията на производителите са свързани и с реализацията на продукцията, защото себестойността на продукцията им е висока. Сред причините са скъпи торове, купени на високите цени, скъпи препарати за растителна защита, които са повишени от 15 до 30%. С 30% са по скъпи и семената", посочва Мария Дикова, зърнопроизводител. Пазарната цена на пшеницата в момента е 43 ст./кг, а себестойността на продукцията на Мария - 57 ст. Затова и стоката от миналогодишната реколта залежава, а тя е принудена да изгражда нови складове. Пренасищането на пазара идва основно от украинския внос на ниска цена.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.