Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 495

Прошепнати изповеди

Емил Янев и Георги Джилянов
Снимка: Калина Станева

В епизод 495 "Трамвай по желание" среща своята публика с философа, оперния бас, композитора, белетриста и поета Георги Джилянов.

Последната творческа изява на многопрофилния автор е неочакваната от мнозина аудиовизуална любовна лирика, озаглавена "Прошепнато". Обикновено хората на младини са поети, а в зряла възраст стават философи. При Джилянов процесът върви обратно – философска младост и романтична зрялост. Любовта е вечна, а и тя се нуждае от осмисляне, смята той.

Георги Джилянов е познат на различни видове артистична публика. Като бас той пее в Музикалния театър "Стефан Македонски", авторските му песни са обичани от широка детска публика, а в белетристиката си той залага и на сатирата, и на историческата проза. Идеята за романа "Константинополският кодекс" тръгва от първата му роля в ДМТ, тази на Каяфа от рок операта "Исус Христос Супер звезда". "С фрак и потури" пък разказва за задкулисната страна на оперното изкуство – за реалните хора, които разнасят славата на страната ни, но и за комичните ситуации, в които често те изпадат.

Има ли рок банда, наречена "Ретро бойс бенд"? Има и тя се изявява в балчишкото село Гурково, откъдето е родом Джилянов. На барабаните е натурализиран  италианец, пианист и преселник от Белгия, а Жоро държи китарата. А 64-годишната изповед-равносметка на твореца можете да чуете в епизод 495 на "Трамвай по желание".

Снимка – Калина Станева 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!