Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелени политици от Западните Балкани подписаха декларация за стремеж към траен мир в региона

Изглед към Сараево
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зелени политици от Западните Балкани подписаха декларация за стремеж към траен мир в региона

Представителите на зелени политически организации от шест страни от Западните Балкани, които се събраха на конференция в Сараево, подписаха вчера Декларация за създаване на Платформа за сътрудничество, в която обещаха да работят заедно за изграждането на траен мир на Балканите, предаде босненската агенция ФЕНА, цитирана от БТА.

Подписалите декларацията са Албанската партия на зелените, "Хочемо" от Босна и Херцеговина, "Орах" от Хърватия, "УРА" от Черна гора, "Дом" от Република Северна Македония и "Заедно" от Сърбия.

Съпредседателят на зелената партия „Хочемо“ от Босна и Херцеговина Амна Поповац посочи, че на тези политически партии им е писнало от разделение и изграждане на стени и сега искат да строят мостове.

Член на председателството на „Обединено действие за реформи“ (УРА) от Черна гора Милияна Вукотич-Йелушич каза, че страните от Западните Балкани имат най-красивата част на земното кълбо, най-зелената, най-синята, най-хълмистата и най-гористата, поради което е общо задължение да се запази този район.

Съпредседателят на политическата партия „Заедно“ от Сърбия Небойша Зеленович изтъкна, че тези партии вярват в общото европейско бъдеще на региона и вярват, че всички страни трябва да станат пълноправни членове на Европейския съюз, добавяйки, че един път е по-бързо от шест пътя.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!