Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение: Договорът на НЗОК за работа на аптеките, отпускащи лекарства на хронично болни, да се удължи

Снимка: Ани Петрова

Действащият договор за работа на Здравната каса с аптеките, отпускащи лекарства на хронично болни пациенти, да бъде удължен до края на май. Това предложение изпратиха от осигурителния фонд до Българския фармацевтичен съюз във връзка с буксуващите преговори по новия договор, който трябва да влезе в сила от 1 април. 

Предложението идва ден, след като от Българския фармацевтичен съюз обявиха за неприемлива идеята за отпадане на възможността аптеките да изпълняват рецепта, ако някой от медикаментите в нея липсва. Това отпадане било предложено почти на финала на преговорите от изпълняващия длъжността управител на Здравната каса д-р Йорданка Пенкова.

Пациентски организации предупредиха, че това ще принуди хората с хронични заболявания да обикалят от аптека на аптека, докато намерят такава, която да изпълни цялата рецепта. От съсловната организация на фармацевтите съобщиха за "Хоризонт", че утре ще вземат решение дали да приемат предложението на Здравната каса за удължаване на действащия договор с два месеца.

Ако двете страни не подпишат нов договор или не се удължи старият, от 1 април пациентите няма да имат достъп до лекарства, заплащани частично или изцяло от Здравната каса.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна