Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията между властта и интелектуалеца днес в романа "Не ви познавам"

Теодора Димова – за думите, с които превързваме раните от омразата

"Комунистическата идеология се превърна в манталитет и избликна навън по зловещ начин"

Фотография на Теодора Димова от Цочо Бояджиев

"Моята мечта е литературата да бъде писана така, че никога да не позволява повече да има война или дори един-единствен човек да бъде убит. Но литературата няма тази сила. Има силата обаче да променя отделния човек". Тези думи на писателката Теодора Димова, специален гост в "Късното шоу" на Световния ден на театъра, 27 март, сякаш най-добре описват духа, изпълнил студиото. 

В разговора, почерпил вдъхновение от новия роман на авторката "Не ви познавам", своеобразно продължение на романа "Поразените", по който Варненският драматичен театър създаде постановка, изкуството начертава път, по който да се осмислят актуалните събития от живота ни и да се открият решения за проблемите. 

"Омразата много лесно се посява и трябва да минат години, за да отшуми и да се забрави, за да се превърже тази кървяща рана, която тя нанася на обществения организъм. Вероятно литературата и изкуството е един от начините на подаване на ръка помежду ни. Другият начин е да говорим и много прецизно да артикулираме тази рана, да я превързваме, да я почистваме с думи", каза Теодора Димова.

Романът "Не ви познавам" стъпва върху злободневни теми като пандемията, войната и изборите, които ни се налага да правим, но на тяхна база се разгръща произведение извън времето – по въпросите, засягащи всички хора във всички епохи.

"Ако попаднем по пътя на изкушението, което се появява във всеки човек, може да зачеркнем Божия образ в себе си, към който сме предназначени да вървим и да се стремим. Но на всеки може да се случи. Тук е чувството на състрадание – да не презираме тези, на които се е случило. Защото това бихме могли да бъдем самите ние", напомни писателката.

Какво каза още тя за предисторията на новия си роман, за главната героиня в него, за паметниците и паметта, за политиката, изборите, властта и дълга на цялото общество да брани териториите на изкуствата от властолюбци и хора с нечисти помисли – чуйте:


Във втората част на предаването темата е Джон Клийз и неговата биографична книга "Както и да е…", в която комикът разказва по забавен начин за своя път към комедийни върхове като "Монти Пайтън", "Фолти Тауърс" и "Риба, наречена Уанда". Преводачът Або споделя кои насоки за комедията на Клийз са го впечатлили и коментира любими моменти от кариерата на британеца. Освен това Або повдига завесата над автобиографията на принц Хари, която предстои да излезе на български. 

Третата част на "Късното шоу" също е посветена на изкуството, което ни изправя пред въпроса как живеем живота си и ни помага да открием смисъла в него – изложбата "Memento mori" на Калоян Илиев-Кокимото. Едно вдъхновено напомняне за преходността на материята и вечността на душата.
По публикацията работи: Виктор Чулев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!