Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Той не е за обща работа. Той е творец." Фотографии на младеж с аутизъм в Столичната библиотека

"През моите и твоите очи" – така се казва изложбата с фотографии, направени от младеж с аутизъм и неговия ментор, която през следващите две седмици ще гостува на Столичната библиотека. Изложбата повдига темата доколко са приобщени хората с аутизъм дни преди Световния ден за информираност за аутизма – 2 април.

"Обичам да снимам, защото това е най-добрият начин за записване на история. Фотоапаратът прави "рисунки", които след това се запазват и се любуват хората на тях", казва Севдалин Тлаченски.

Приятелите му го наричат Севди. Той е на 18 години, с аутизъм и 80 процента инвалидност според ТЕЛК. Решава да покаже на света, че останалите 20 процента са шанс. Започва да снима още докато учи в националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика в София. Обича старите високи жилищни блокове и паметниците. И не само. 

"Всичко, което може да грабне окото. Да може да бъде ползотворно за цялата култура."

Фотографиите на Севдалин и неговия ментор, журналиста Александър Николов, в съчетание със стихове на петима български поети от различни поколения можете да видите в Столичната библиотека до 12 април. Сред творците, вдъхновени от снимките, е Кристин Димитрова. Тя се е спряла на фотография на стая с глинени съдове, изработени от деца с аутизъм. 

"И си казах – всъщност, това е страшно библейска стая. Господ е създал Адам от кал, от глина, от пръст. Оттам нататък ние, хората, бидейки по някакъв начин изваяни от тази земна пръст, в тези гърнета видях, че ние сме там."

Вдъхновена за бъдещето на Севдалин е и неговата учителка по телевизионна техника.  

"Той не е за обща работа, не е за слагане и махане на брошки в някоя медия. Той е творец."

Да намерят работа на младия човек с аутизъм, се заемат от Бюрото по труда в Район Възраждане. Търсят къде да натрупа опит с фотографията и се сблъскват с пречките, които създава документът от ТЕЛК.

"Хубаво би било колегите от лекарските комисии да посочат какво могат да работят тези деца и ако тези младежи дойдат при нас, да намерим най-доброто място, на което може да се реализира, този млад човек да се представи с точните си умения", коментира Лили Тошева, която работи в бюрото по труда. 

Да възпитат хора, които могат да бъдат максимално самостоятелни и щастливи – към това се стремят родителите на деца с аутизъм, разказа Милена Кънчева, която има 30-годишен син от този спектър и е председател на фондация "Помощ на лица с проблеми в развитието". 

"Много родители на такива деца с аутизъм и съответно аутистите, когато успеят да се разберат един друг правилно, това носи щастие и е голямо постижение."

Снимки: Елена Бейкова
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна