Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден за размисъл

Снимка: БГНЕС

Заради предсрочните парламентарните избори утре, днешният 1 април е Ден за размисъл. 
Забранени са предизборните послания и политическата агитация както днес, така и в самия ден на вота, а също и оповестяването на социологически проучвания за електоралните нагласи. 
От ЦИК нееднократно призоваха медиите да не нарушават закона и забраните за агитация и разпространяване на социологически данни  в днешния ден. Говорителият на ЦИК Росица Матева припомни:
"Категорично е забранено, за да не се влияе на избирателите. Преценено е, че това е ден, в който избирателите трябва да бъдат свободни от всякаква такава информация". 
Социалните мрежи не попадат в обхвата на тези забрани.
Хиляди членове на секционни комисии както в страната, така и в чужбина днес са ангажирани с подготовката на вота. 
"В предизборния ден те получават всички книжа и материали, включително машините за гласуване в секциите, в които ще има машиния устройстата за видеонаблюдение, където ще има видеонаблюдение, подреждат изборното помещение така, както е записано в митологическите указания. След това се запечатва изборното помещение - стаята, в която ще бъде секционната избирателна комисия - и се предава под охраната на МВР".
За секциите с видеонаблюдение днес ще се извърши кратък тест на устройствата, които трябва да се свържат с платформата за излъчване. Ако има някаква причина, поради която тези устройства не работят, в съботния ден ще бъдат заменени. В изборния ден, ако по някаква причина някое от устройствата не работи, няма да бъде заменяно".
Замяна на машини за гласуване не е разрешена. Устройствата се инсталират от техници на "Сиела норма" и също се тестват днес. Допустима е само замяна на захранващи кабели. Транспортните схеми за доставяне на устройствата са съгласувани предварително с районните комисии, за да пристигнат те навреме до секциите.
Гласуването в чужбина ще започне още тази вечер - в 21 часа българско време . Първи ще отворят двете секции в Нова Зеландия - в Крайстчърч и Окланд, а след тях и шестте секции в Австралия. 
Изборният ден зад граница също ще започва в 7 сутринта, местно време.
Утрешните парламентарни избори са важни за турците с български паспорти в южната ни съседка. Там са разкрити най-много изборни секции зад граница - 162. 
Сънародниците ни в Турция искат икономическа стабилност и политиците в България да успеят да съставят редовно правителство,

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!