Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба за руското председателство на СС на ООН: Най-лошата шега за 1 април

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна изрази възмущението си, че от днес Русия е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати, които не успяха да блокират процедурата, ще обявят нов пакет военна помощ за Киев. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба окачестви поемането от Москва на председателството на Съвета за сигурност като най-лошата шега за първи април. Според президентския съветинк Михайло Подоляк стъпката е поредното изнасилване на международното право. Въпреки възраженията на Киев, Съединените щати не успяха да блокират ротационната функция на Русия и макар ролята да е предимно церемониална, постоянният представител на Москва Василий Небензя заяви, че смята да ръководи няколко дебата, включително за контрол на въоръжението. 

Съединените щати също така призоваха Русия да преразгледа плановете си за разполагане на ядрени оръжия в Беларус. По-рано президентът Александър Лукашенко изрази готовност да приеме на своята територия руски стратегически ядрени оръжия в допълнение с тактическите, които Москва се готви да изпрати на своя съюзник . 

Вашингтон освен това се готви да обяви в понеделник нови доставки на оръжия за Украйна на стойност 2,6 милиарда долара. В помощта са включени радари, противотанкови ракети, мостово оборудване, снаряди за противовъздушната отбрана. 

Изпълнителният борд на МВФ одобри четиригодишен финансов пакет в размер на 15,6 милиарда долара за Украйна. Той е част от общо 115 млрд. долара международна подкрепа за Киев, обявиха от фонда. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна