Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима в Пловдив и петима в страната са задържани за фалшиви бомбени имейли

Двама 15-годишни ученици са задържани в Пловдив за изпращането на фалшиви бомбени имейли. В Шесто Районно управление на МВР е арестуван  и трети -  пълнолетен и криминално проявен, който също е изпратил бомбена заплаха към пловдивско училище.

В Пловдив главният секретар на МВР Петър Тодоров обобщи, че след понеделник и вторник, когато е установена хакерска атака извън страната, у нас тя е увлякла последователи. Те са подали от сряда до петък множество сигнали със заплашително съдържание. Тримата са по- скоро подражатели, каза главният секретар.
Арестуваните в Пловдив са обяснили пред органите на реда, че са искали да регистрират група с много последователи и така да направят пари. Общо задържаните в страната за подадените бомбени имейли са 8.

Срещу задържаните са образувани досъдебни производства, като ще им се търси наказателна отговорност по чл. 326 за неверни съобщения. Законът  предвижда до пет години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хиляди лева. 

Двете момчета са ученици в  9 клас в училище в гр. Пловдив. Те са изпратили на  27-ми и на 31-ви март писма  по електронната поща до официалните мейли на ГДБОП. в София , както и до две медии – информационен сайт и телевизия,  че в различни училища в  Пловдив и в други градове на страната предстои да бъдат поставени взривни устройства.  Писмата са изпратени от електронна поща, регистрирана при доставчик на електронни съобщителни услуги  извън територията на България.   

Третият сигнал е подаден от 23- годишният мъж с инициали  Б.Т на  30-ти март  чрез обаждане на тел. 112. Той е съобщил, че в Професионална гимназия  по транспорт и строителни технологии  „Гоце Делчев“ в града е  поставено взривно устройство. Повдигнато му е обвинение по чл. 326 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

 Незабавно е бил изпратен автопатрул на полицията, а учениците, учителите и персоналът са били евакуирани. При извършената проверка взривно устройство в сградата не е било открито.

Обвиняемият Б.Т. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават.

Над 1000 са подадените сигнали за купуване на гласове като 600 са оперативни, а  над 400 са от явни източници. Във всички области има много получени сигнали, включително и днес. Над 100 са задържани от началото на кампанията за търговия с вот, а образуваните досъдебни производства са 120, съобщи още главен комисар Тодоров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени