Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: 65 машини в момента не работят поради технически причини

| обновено на 02.04.23 в 15:51
2
Снимка: Стоян Радев

Най-малко 65 са машините за гласуване, които не работят по различни технически причини и в съответните секции се гласува само с хартиени бюлетини, обобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.  

"Различни са причините - неразчитане на смарт карти; няма чувствителност на дисплея; изписват се различни надписи на машината без да може да започне работа. Различни причини, но изводът е един - с тези машини няма да се гласува. Към 13:10 часа са две жалби. Втората е срещу решение на РИК - Разград. Сигналите са 37. Доста от тях са за нарушения на секционните избирателни комисии. Според избирателите приканват, някои от тях, за машинно гласуване".

Става въпрос за секции в Русе, Видин, Добрич, Благоевград, София - област и други части на страната. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни и за какви различни технически проблеми при устройствата за гласуване става въпрос:

"Проблем с принтера и съобщение: "Дневникът не е синхронизиран" или софтуерен проблем, системна грешка, инициализирането на машината е неуспешно, четецът на машината не разчита картите, несинхронизиране на дневник, проблемът е, че не може да се подмени дисплея, машината не реагира, дефектирали портове на флаш паметите и машината не открива източници за записване на информацията".

Има случаи на размазана бяла или по-къса бюлетина. На въпрос на Българското национално радио дали проблем не създава хартията за машините, говорителят на ЦИК Росица Матева отговори:

"Не мога да отговоря на този въпрос, на този въпрос ще отговори фирмата, на която е възложено изпълнението - сертификатите са предоставени от "Сиела" по обществените поръчки, които досега сме правили и всъщност е определяна "Сиела" за изпълнител. Така че, същата по вид хартия е доставяна от печатницата на БНБ и не би трябвало да има проблем с тази хартия".

Специализираната хартия с допълнителните защити за отпечатване на бюлетина от машинно гласуване се доставя от печатницата на БНБ - става въпрос за 25 хиляди ролки, като за всяка машина има по 2. Утвърдени от ЦИК още при обявяването на  обществената поръчка са параметрите на хартията и на ролките.

Само за час (от 12 до 13 ч.) машините с различни технически проблеми, заради които се преминава изцяло на гласуване с хартия, в страната се увеличиха с 15 - от 45 на 60.

40 са машините във Варна и региона, които са повредени и гласуването по този начин е прекратено, предаде кореспондентът на БНР Даниела Стойнова.

В близо 1000 секции вчера не е проведен тест за свързване с платформата за видеонаблюдение. За това е информирана Централната избирателна комисия с писмо от Министерството на електронното управление

За цялата страна към 11:00 часа, по данни на ЦИК, избирателната активност е 8,97%, което значи, че гласувалите са малко над 591 000 души.

Най-висока е активността в Монтана - 14,7%, а най-ниска - в Пловдив-град - 6,16 на сто.
      

За трите много мандатни избирателни района на София - 23 и 24 и 25-и  - активността е съответно 8,33%; 6,75% и 8,95 на 100

В Кърджали активността към 11:00 ч. е 6,45 на 100. Във Видин - 12,8, а в Силистра 10,7%

Следващите официални данни за избирателната активност за цялата страна ще бъдат оповестени малко преди 17 часа и ще отразяват активността към 16 ч.

По публикацията работиха: Венцислав Василев, Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия