Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Персийския залив обсъдиха връщане на Сирия в Арабската лига

Съвет за сътрудничество на страните от Персийския залив лого
Снимка: www.towardsunity.org

Държавите от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив (регионална организация, в която участват Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия), които се събраха в саудитския град Джеда, са обсъдили кризата в Сирия и възможното връщане на Дамаск в Арабската лига. Решение за това обаче не е било взето, се казва в изявление на саудитското външно министерство. Лидерите са се съгласили и че регионът трябва да играе ключова роля в усилията за слагане край на кризисната ситуация на сирийска територия, пише още в изявлението.

На срещата в Джеда, освен шестте страни членки, участваха и представители на още три държави извън съвета - Египет, Ирак и Йордания.

В сряда сирийският външен министър Фейсал Мекдад беше в Саудитска Арабия за разговори със саудитския си колега за първи път от началото на войната насам, а по-късно днес Мекдад ще посети Алжир.  Визитите затвърждават тенденцията на възстановяване на отношенията на арабските държави със Сирия, макар че Катар все още е против нормализирането на връзките с Дамаск.

Следващата среща на Арабската лига ще се проведе през май, но се очаква евентуалните препоръки за възстанояване на членството на страната да предизвикат протести от страна на Запада, коментира Франс прес. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени