Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България напуска свързани с Русия международни банки

Росица Велкова
Снимка: БГНЕС

България е оттеглила представителите си в ръководните органи на Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество, съобщи министърът на финансите Росица Велкова по време на парламентарен контрол.

През април САЩ наложиха санкции на Международната инвестиционна банка в Будапеща като част от санкциите срещу Русия заради военната агресия срещу Украйна. Към момента при всяко заседание на ръководствата Министерският съвет определя позицията на страната ни и представител, който да я изрази, уточни още Велкова.

"Във връзка с предстоящото оттегляне на България от двете банки са изпратени официални писма до двете финансови институции за предявяване на претенциите на Република България за изплащането на дяловете на страната във внесения капитал на Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество в съответствие със заложеното в уставните документи".

България ще излезе от Международната инвестиционна банка на 15 август тази година, а от Международната банка за икономическо сътрудничество - на 17 август.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна