Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да яздиш облак" и "Животът на Пи" са част от инициативата "Световен театър в София"

2
Животът на Пи
Снимка: Личен архив

17-то издание на инициативата „Световен театър в София“ наближава. Идният месец в рамките на 20 дни у нас ще гостуват постановки на водещи имена в световния театър, които задават и тенденциите в сектора.

„Световен театър в София“ e платформа, чрез която фондация „Виа арт“ с председател на настоятелството актрисата Цветана Манева съвместно със Столичната община вече 17 години представя международни театрални и танцови продукции. Тази година форумът започва на 4 юни и ще продължи до 24-и. Организаторите обещават и сега да покажат пред столичната публика водещи имена и тенденции в театъра по света. Селекцията включва по принцип събития от програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, но понякога и спектакли, поканени специално за София. Съюзът на артистите в България е постоянен партньор на фондацията, чийто директор е театроведа Николай Йорданов.

Да яздиш облак

В основата на спектакъла „Да яздиш облак“ е историята на собствения му брат Ясер Мруе, който излиза на сцената. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан. „Да яздиш облак” е откриващия спектакъл на събитията в платформата „Световен театър в София“ и ще може да се гледа на 4 юни в „Топлоцентрала“.  

След първата среща на българската публика с Пипо Делбоно през 2015 г., с „Орхидеи“, „Световен театър в София“ отново представя един от най-необичайните италиански режисьори, носител на европейската награда „Нови театрални реалности“. Неговият спектакъл „Любов“ вече жъне успехи по международните сцени. Постановката е покана към зрителите за поетично, театрално-музикално пътешествие с отправна точка Португалия – страна, потопена в образи на силна меланхолия, с език и музика, наситени с фина мекота. Въздействащото звучене на португалското фадо ще чуят зрителите, казва Елена Кирова от италианския културен иститут у нас, благодарение на който Пипо Делбоно идва в България със спектакъла „Любов“.

Спектакълът на Пипо Делбоно „Любов“ може да се гледа в Сатиричния театър на 8 юни от 19 и 30 на италиански език със субтитри на английски и български език.  

И трите продукции пристигат у нас веднага след участия на международни театрални фестивали и форуми. Освен това обаче в афиша на 17-то издание на „Световен театър в София“ има още няколко представления със световна биография, които ще бъдат представени като филмови прожекции или ще могат да бъдат гледани онлайн от вкъщи. 

Прожекция на британския спектакъл „Животът на Пи“с режисьор Макс Уебстър ще има в Cinema City в Mall of Sofia на 14 юни от 7 вечерта. Това е спираща дъха сценична адаптация по едноименния роман на Ян Мартел, отличен с престижната награда „Мен Букър“, за чиято популярност допринася и филмовата версия на режисьора Анг Лий, удостоена с „Оскар“.Става дума за епичното приключение: след като товарен кораб потъва в Тихия океан, 16-годишно момче се оказва на спасителна лодка с още четирима оцелели – хиена, зебра, орангутан и бенгалски тигър. „Животът на Пи“ има награда „Оливие 2022“ за най-добра пиеса, главна и поддържаща мъжка роля, сценография, светлинен дизайн. Със същия час, локация и цена на билетите на 21 юни ще има прожекция на спектакъла „Чайка“по Чехов във версия на Аня Райс и с режисьор Джейми Лойд. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна