Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Гьоте - шедьоври, вдъхновени от шедьоври" - за първи път в България

Снимка: Здравка Маслянкова

В Художествена галерия "Борис Денев" във Велико Търново за първи път в България ще бъде представена уникалната изложба "Гьоте - шедьоври, вдъхновени от шедьоври". От днес до средата на септември се показват 89 оригинални литографии на четирима световни художници, посветени на творчеството на Гьоте и основно на неговата велика трагедия "Фауст". Творбите са от частната колекция на грузинската фамилия Кесаури. 

Изложбата предлага възможност на посетителите да се възхитят на уникалните и изключително редки графични портфолиа на едни от най-великите художници от 19-и и 20-и век, които илюстрират творбите на Гьоте. 

Йожен Дьолакроа, Салвадор Дали, Хенри Мур, Жан-Батист Мюре стават акцент в Художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново за летния сезон, поясни нейният директор Мартин Митев: 

"Освен творбите, които ще видите на стените, има много по-голям замисъл – всеки може да проследи връзката в разказите на Фауст, за това какво и как се случва, т.е. как конкретният автор е разгледал конкретен пример и как той го е пресъздал през своите очи".  


Френският художник Йожен Дьолакроа илюстрира "Фауст" от Гьоте от 1825 до 1827 година за първото френско издание на трагедията и критиците казват, че прави с отпечатъците си революция в техниката на литографията. Определят тези илюстрации, които зрителите могат да видят единствено у нас във великотърновската художествена галерия, като върхът на романтичната книжна илюстрация, разказа собственикът на колекцията и куратор на изложбата Василий Кесаури и пояснява за любопитен детайл по отпечатването им: 

"Използвани са камъни, които са били специално създадени от Дьолакроа за тази серия. Един от използваните камъни е бил супен по време на процеса. От вече отпечатана творба авторът успява да възстанови камъка и продължава да прави останалите. Ние имаме и показваме и преди счупването на камъка и след това творби".  


Изложбата представя и пълната серия, направена от Салвадор Дали през 1969 година на "Фауст". Във "Валпургиевата нощ", брилянтно илюстрирана от Дали, различните сцени се появяват в магически кръг, напомнящ за офортите на Рембранд. Алхимичните знаци, образувани от обърнатия подпис на Дали, добавят езотерично измерение към тази изключителна интерпретация на Гьотевата трагедия, разказа Александър Кесаури и сподели за изключителната художествена техника на твореца при изработването на литографиите, които са били първо гравирани с бурин, диамант и рубин върху медни плочи преди да бъдат отпечатани:  

"Дали е гравирал изображенията на Гьоте с диаманти и рубини, необичайно използване на материали за гравиране, рисувал е върху метал и после е отпечатвал върху хартия".  

В изложбата може да се види и синя керамична чиния с гравюра от 24-каратово злато по сцена от "Фауст", също направена от Салвадор Дали. 

Световноизвестният скулптор Хенри Мур също е илюстрирал Гьоте с цикъла "Прометей" и тези литографии, направени през 1949-1950 година, са включени в изложбата, посочи Василий Кесаури: 

"Тази серия, това портфолио е първият път, в който Хенри Мур прави литография за илюстрация на книга. Това е била специална поръчка и е издадена в 183 екземпляра".  

Илюстрациите са доста буквални интерпретации на сцени от епоса на Гьоте и типични за фигуративните образи на Мур от онова време. Има паралели с неговата скулптура от времето и по-специално в използването на драперии и стилизиране на формата на главата. 

Експозицията в художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново представя и литографиите на Жан-Батист Мюре по "Фауст" от 1924 година. 

Изложбата ще гостува във Велико Търново до 17 септември и няма да бъде представяна тази година в друг български град, посочиха от фамилията Кесаури, собственици на творбите. 

Снимки: Здравка Маслянкова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна