Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МКТ "Слон" ни потапя "В дълбините на водния театър" с новия си спектакъл

Доц. Мирослав Цветанов и Роза Николова
Снимка: Радио София

Малък куклен театър (МКТ) "Слон" е първият след промените частен професионален театър в България. Фондация „Златно ключе“, част от която е Театър "Слон" има богата творческа, педагогическа, изследователска, научна, издателска и обществена дейност. За вече 35 години творческа история театърът е заел своето доказано място в културния живот не само в България, но и по света. Негови основатели са доц. д-р Мирослав Цветанов и Роза Николова.

Водният куклен театър е жанр, в който артистите от Театър "Слон" са първенци и единствени в Европа. След дългогодишни научни изследвания и експерименти на доц. д-р Мирослав Цветанов през 2014 г. той създава първия за стария континент воден куклен спектакъл „Райската птица“. Заглавието е прието с голям успех и широко отразено от наши и международни медии. До този момент древното източно изкуство е абсолютно непознато за страната ни, а тайните му са добре пазени.

"Логично е да се предполага, че след като всичко това се прави във вода трябва да се случва там, където има най-много води. Следователно веднага се насочваме към местата, където хората произвеждат ориз, защото оризищата са едни прекрасни езера преди да станат ниви и да се прибира реколтата. И след като реколтата е прибрана, естествено, тези хора - радостни от това, правят своите празници в тази водна среда, показвайки пред останалите техни близки и приятели кукли изработени от самите тях и съответно работещи във водната среда на оризищата." разказва историята за възникването на водния куклен театър във Виетнам доц. д-р Мирослав Цветанов.

За да пренесе това изкуство тук, в България екипът на МКТ "Слон" има нужда от място с много вода. Затова и първото представление "Райската птица" има премиера през 2014 в Софийския зоопарк.

"Тъй като искахме да е на закрито, единственото място беше в зоопарка, където имаше басейн с едни големи риби. Преместиха рибите, изчистихме, парфюмирахме и там бяха и лъвовете отстрани, там представихме този първи спектакъл, първият ни голям успех и аз си спомням, че тогава всички медии бяха, дори имаше международно отразяване на събитието", спомня си развълнувана премиерата на водния спектакъл актрисата и режисьор Роза Николова.

Следващото представление на вода на Театър "Слон" вече е в театралната зала на "Ателие 313", макар че коства много усилия да се изгради толкова голям и тежък басейн.

"Избрахме това място, защото само там можехме да качим публиката на сцената, а да разположим водната сцена, където би трябвало по принцип да е публиката. Оказа се, че това са някъде около 25 тона вода и не може да бъде върху нещо, което отдолу може да пропадне", разказва за премиерата на спектакъла "Красивият геном на водата" през 2021 година Роза Николова. Тя споделя, че това вече не е театърът, който познаваме от Виетнам, а е свързан с християнството, с европейската култура, където водата има друго символно значение.

Най-новото представление на Театър "Слон" е "В дълбините на водния куклен театър". То ще бъде представено на 31.05.32 в Бургас.

"Всъщност това, което ще представим сега, е начинът да запознаем тези, които не познават водното изкуство, с всичките му тънкости под формата на спектакъл", пояснява доц. Мирослав Цветанов във връзка с новото заглавие на Малък куклен театър "Слон".

Повече за водния куклен театър чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени