Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурното биенале във Венеция се посвещава на Африка

След 15-годишно прекъсване България участва в архитектурното биенале във Венеция

След 15-годишно прекъсване България участва в архитектурното биенале във Венеция – най-авторитетния международен архитектурен форум.

От 20 май до 26 ноември естетика, авангард и вдъхновение ще съберат отново архитектурния елит във Венеция на 18-ото архитектурно биенале. Кураторът на форума тази година арх. Лесли Локо е избрала темата "Лаборатория на бъдещето", посветена на Африка, най-бързо урбанизиращия се континент, който оказва културно влияние върху "глобалния Север". Лесли Локо е преподавател и писател, основател е на Висшето училище по архитектура в Йоханесбург, ЮАР. Ето как обяснява тя избора на темата за тазгодишното биенале: 

"В Европа говорим за малцинства и разнообразие, но истината е, че малцинствата на Запад са глобалното мнозинство, разнообразието е наша норма. Има едно място на тази планета, където всички тези въпроси за справедливост, раса, надежда и страх се събират и сливат. Африка. На антропологично ниво всички сме африканци. И това, което се случва в Африка, се случва на всички нас."

Художествените изложби на биеналето се провеждат в така наречените "Giardini" – градини, които са създадени още от Наполеон в началото на XIX век. 

Българският павилион е в зала "Тициан" във Венеция. А избраният да участва проект "Образованието е придвижване от тъмнина към светлина" стъпва на работата на белгийския фотограф Александър Думарей. Българската експозиция проследява през снимков материал изоставени училища в страната. Към нея са добавени и предмети, донесени от тези училища. 

Чуйте още за архитектурното биенале от председателя на журито за българския проект проф. Тодор Булев. 

Снимки – Министерство на културата и Камара на архитектите в България


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна