Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм "Хала" – премиера в Дома на киното

Проф. Моника Попова: За жената изкуството е абсолютното спасение

Годишна изложба на студенти и преподаватели от ателие "Керамика" на НБУ

Проф. Моника Попова е създател и основен двигател на Ателие по керамика и порцелан към департамент "Изящни изкуства" на НБУ и герой на документалния филм "Хала" на продуцента, сценарист и режисьор Мария Ландова. 

Премиерата на филма "Хала" е на 21 май от 17 ч. в Дома на киното.

Това изкуство е историята на човечеството – от практичното до изящното.

"Магията на керамиката е цялото преминаване и този мистичен аспект, който е свързан с преминаването през огъня. Всеки помни първата си пещ и тези 20%, които са енигма... Това е занаят, който в България е бил първи и ще умре последен, занаят, създаван от жени. Затова и навсякъде, където се прави керамика у нас, предимно са жени. Това е нещо, което е свързано с природата, дори и в Библията човек е почти в тъждество с глината, с материята.

Има риск жената да попадне в матрицата и много бързо да бъде смазана от матрицата. Когато обаче държи в ръцете си изкуство, тогава това е абсолютното спасение. Жената може да бъде пълноценна и като жена, и като майка. Но ако не държи в ръцете си изкуството, може да загуби душата си." – споделя проф. Моника Попова в "Артефир".

"Inside Joke" (в превод от англ. "Вътрешна шега") е третата годишна изложба на ателие "Керамика" на НБУ. Тази година фокусът на студентите е концентриран върху две основни семестриални теми. Първата е вдъхновена от теста на световноизвестния психоаналитик Роршах, който определя състоянията на пациентите според интерпретациите, които правят, гледайки специфични петна, известни като "петната на Роршах". Студентите създават собствени петна и рисунки по тях, а последният етап е изграждане на пластичен обект. 

Втората тема е свързана с традиционната кобалтова рисунка върху керамичен съд, която има богата история и се наблюдава в различни географски райони. Участниците в изложбата я интерпретират в съвременен стил, разглеждайки чрез нея актуални, световни теми.

Междувременно вложеното огромно количество труд и шегите, които съпътстват целия процес на работа, остават неясни за публиката. Работата на студентите е колкото индивидуална, толкова и колективна, провокирана от вътрешна химия и вътрешен контекст, базирани на ежедневния многочасов труд, който артистите споделят заедно.

"Inside Joke" представя както студентски, така и преподавателски работи на тримата от ръководителите в бакалавърската програма "Визуални изкуства" – модул "Керамика и порцелан. Дигитални форми" и магистърската програма "Керамика и порцелан. Съвременни и дигитални форми" – проф. д-р Моника Попова, хон. преп. Алина Папазова и ас. д-р Виолета Заранкова.

Изложбата може да бъде видяна до 13 юни в столичната галерия "Сан Стефано".

Магдалена Гешева, Катрин Методиева, Лора Несторова, Гергана Димитрова и Даниела Боянова са част от групата, представила в галерия "Сан Стефано" Годишната керамична изложба "Inside Joke" на студенти и преподаватели от ателие "Керамика". Те, заедно с проф. Моника Попова, разказаха повече в "Артефир".

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – Дом на киното, личен архив на проф. Моника Попова, галерия "Сан Стефано", Дарина Маринова 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!