Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на дървото – традиция и съвременни тенденции

Изложба "Дървопластика" 2023 в Трявна

Снимка: Мариела Драганова

Над 20 изявени български творци участват в Годишната изложба на секция "Дърворезба" при Съюза на българските художници и Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" в Трявна. Изложбата в галерия "Гъбенски" към Националния дарителски фонд "13 века България" е част от традиционните "Дни на дърворезбата" в града.


Годишната изложба "Дървопластика" има национален обхват и представя резбари, които активно участват в художествения живот, но освен това привлича и скулптори от региона, както и наскоро завършили студенти от Националната художествена академия. Тази година авторите са от София, Трявна, Велико Търново, Габрово, Плевен, Стара Загора, Павел Баня и Перник.


"Художествените произведения, които са включени в експозицията, отразяват съвременните тенденции на изкуството от дърво, което е адекватно на цялостното арт развитие. Пластичният език, тематичен фокус и сюжетна линия са индивидуални за отделните автори. Творбите се характеризират с абстрактност, концептуалност и стилизация, динамично формообразуване, колоритна визия с подчертаване на характерни за дървото качества, както и с интегриране на други материали и подтекст на смисловото внушение. Представените творби са различни по формат релефи и пластики от дърво.", сподели кураторът на изложбата Боян Александров.


Националните изяви на секция "Дърворезба" при СБХ през годините са свързани с Годишни изложби в София и Велико Търново, гостуващи и пътуващи изложби в цялата страна, както и множество участия на отделни членове, в колективни художествени инициативи от различен характер.

Годишната изложба "Дървопластика" ще продължи до 24 май.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Снимки: Изабела Манолова, Мариела Драганова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна